Podeli

U istoriji postoje brojne enigmatične osobe čiji je život okružen misterijom, osobe o kojima verovatno nikada nećemo saznati pravu istinu.

 5. Čovek sa gvozdenom maskom

Njegovo ime i li čak i izgled nikada nisu otkriveni, a u istoriji je ostao poznat samo kao “Čovek sa gvozdenom maskom”, odnosno kao “Broj 64389000”.

Čovek sa gvozdenom maskom bio je zatvorenik u zloglasnom zatvoru Bastilja u Francuskoj, a sve što o njemu znamo možemo zahvaliti beležnici koju je vodio pukovnik Etienne du Junca, službenik u Bastilji. Njegovi zapisi su najvažniji i najpouzdaniji izvor informacija koje imamo o upravljanju i vođenju Bastilje u vreme vladavine Luja XIV.

Zagonetni lik čiji se identitet krio pod gvozdenom maskom postao je legenda, kao i predmet mnogih mitova i špekulacija od kojih je najpopularnija ona da je on zapravio bio brat blizanac Luja XIV.

Šta god bila prava istina, većina istoričara se slaže da je on bio neka jako važna ličnost. Nesretni zatvorenik je umro 19. novembra 1903. godine, a sahranjen je pod imenom Marchiali.

4. Kaspar Hauser

26. maja 1828. godine na ulicama Nürnberga, Nemačka, pojavio se dečak kojem se nije znalo poreklo i koji je sa sobom nosio samo jedno pismo adresirano na Kapetana von Wesseniga (koji je bio na čelu konjice).

Čitaj  6 najvažnijih naučnih otkrića u 2016. godini

Anonimni autor pisma napisao je da je dečak odrastao u maloj ćeliji i da nikada nije vidio drugo ljudsko biće, te da je učio čitati i pisati, kao i hrišćansku veru, iako nikada nije izašao iz kuće. U pismu se takođe navodi da je dečakova želja da bude konjanik, te poruka Kapetanu von Wessenigu da ga “ili obuči ili obesi”.

Nakon što su počele kružiti glasine da je Kaspar zapravo Princ od Badena, za kojeg se smatralo da je mrtav, dečak je misteriozno ubijen (podlegao je od ubodne rane). Moderni istoričari tvrde da dečak ipak nije bio princ, a njegovo pravo poreklo ostaje tajna do današnjeg dana.

3. Monsieur Chouchani

Monsieur Chouchani je nadimak anonimnog i tajanstvenog židovskog učitelja koji je učio veliki broj visoko cenjenih studenata. Vrlo malo je poznato o Chouchaniju, uključujući i njegovo pravo ime.

Njegovi počeci, kao i celi i život su bili strogo čuvana tajna. Čak i na njegovom nadgrobnom spomeniku piše: “Mudri rabin Chouchani. Njegovo rođenje i njegov život su zapečaćeni u enigmu.”

Nema poznatog pisanog dela koje je Chouchani ostavio iza sebe, ali je ostavio vrlo jaku intelektualnu baštinu preko svojih učenika. Od njih i znamo da je Chouchani imao ogromno znanje o ljudima, nauci, matematici, filozofiji i posebno Talmudu.

Čitaj  Četiri scenarija: Kakav će biti život 2100?

2. Bérenger Saunière

Bérenger Saunière bio je rimokatolički sveštenik u francuskom selu Rennes-le-Château sve do 1909. godine kada je i podneo ostavku. Od 1909. pa do svoje smrti 1917. bio je Neplaćeni Sveštenik (nezavisni sveštenik bez župe, koji nije primao nikakvu platu od crkve).

Bez imalo novca, nekako je uspio da se snađe i restauriše svoju staru crkvu, a odjednom je napravio i ogromnu luksuznu vilu te počeo trošiti ogromno bogatstvo…

Mnogi tvrde da je Saunière pronašao istorijski važne dokumente koji su mu doneli veliko bogatstvo preko noći, a postao je i predmet brojnih legendi i mitova od kojih su mnogi završili u Dan Brownovom bestselleru ‘Da Vinci Code’. Bérenger Saunière je čak povezan i sa pričom o ‘Svetom gralu’, jer neki teoretičari smatraju da ga je upravo on i pronašao.

Moderni istoričari tvrde da ovde nema nikakve reči o Svetom Gralu, tajnim dokumentima ili pronađenom blagu, već da je Saunière bio obični prevarant koji je zloupotrebljavao svoj status sveštenika tako što su mu ljudi slali novac poštom da služi mise za njih, pa je tako mogao ‘služiti’ i po hiljadu misa na dan.

Jedno je ipak sigurno, Bérenger Saunièreov život je okružen misterijom i brojnim mitovima i legendama… a pravu istinu verovatno nikada nećemo ni saznati.

Čitaj  Predstavljamo vam 34 stvari za koje ste verovali da su istinite

1. Zelena Djeca iz Woolpita

U 12. veku u selu Woolpit u Suffolku, Velika Britanija, pojavili su se brat i sestra koji su imali zelenu kožu i koji su govorili na nekom potpuno nepoznatom jeziku. Niko nije znao odakle su došli, a odbijali su da jedu sve osim ljuski od mahuna.

Dečak je postao depresivan, a ubrzo je i preminuo. Devojčica je ostala u dobrom zdravlju, i na kraju je počela jesti drugu hranu te izgubila zelenu boju. Kada je naučila engleski objasnila je da dolazi iz ‘Land of St. Martin’, koje je bilo mračno mesto, jer tu sunce nikada ne izlazi.

Tvrdila je da je sa bratom čuvala stado ovaca od svog oca kada su počeli slediti reku i svetlost i odjednom začuli zvuk zvona – i našli se u Woolpitu.

Do danas, niko ne zna pravo poreklo ‘zelene dece’, a neke od popularnih teorija glase da su deca došla iz ‘Šuplje Zemlje’, paralelne dimenzije, ili čak sa druge planete.