Podeli

Pet vekova pre nego što je počelo evropsko osvajanje Amerike, napredne drevne civilizacije su lutale Amerikom. Jedna takva civilizacija je naseljavala brazilski Amazon, stvarajući bizarni raspored masivnih veoma visokih blokova.

Danas se dokaz o izuzetno sofisticiranoj civilizaciji može naći u Amazoniji i okolini.

Danas su stručnjaci konačno shvatili tačnu svrhu masivnih kamenja: Pre više od 1.000 godina, drevna civilizacija je stvorila drevni astronomski opservatorijum koji se sastoji od preko 27 blokova granita, svaki do 4 metara visine, koji stoje uspravo u krugu koji ima preko 30 metara u prečniku.

 

Kako New York Times ističe, radokarbonski testovi i merenja tokom zimske kratkodnevnice bacaju svetlo na drevne civilizacije Amazonije. Arheolozi su došli do zaključka da su autohtoni narodi koji su naseljavali ovu oblast razvili sofisticiraniju civilizaciju nego što su naučnici do sada mislili.

U stvari, to je jedna od najvećih struktura sličkih Stounhendžu koja je ikada pronađena u Americi.

Stručnjaci su počeli iskopavanja na amazonskom Stounhendžu 2005. godine, otrkivši keramičke urne ručno izrađene, što da je taj deo područja možda služio kao groblje.

Kamenje se čini da je postavljeno na sunčevoj putanji tokom zimske kratkodnevnice, kada je zvezda na svojoj najnižoj tački.

Čitaj  6 činjenica koje (ni)ste znali o Kleopatri

 

Istraživači navode da je zbog toga moguće da se ovo mesto koristilo kao mesto bogosluženja ili kao astronomski opesrvatojijum.

“Rego Grande kamenje je poprilično neobično i u njihovoj nepravilnosti mogu imati svoje jedinstveno značenje, drugačije od ostalih megalitičkih lokacija širom sveta,“ rekao je gospodin Melvil, povećavajući mogućnost da Rego Grande odražava značaj amazonskih kultura animizma, pripisivanja duša entitetima u prirodi, pa čak i mrtvim predmetima.

U prošlosti su arheolozi i naučnici čvrsto verovali da je Amazonija bila relativno netaknut od strane ljudi, osim malih, nomadskih plemena. Istina je, međutim, mnogo drugačija.

Sada su stručnjaci utvrdili da su drevne civilizacije postojale u Amazoniji i da je tamo bilo čak 10 miliona ljudi pre epidemije i masovnog klanja od strane evropskih kolonizatora.

 

Nedavna otkrića ukazuju na činjenicu da su hiljadama godina pre, napredna i kompleksna društva postojala u mnogim delovima Južne Amerike.

Međutim, amazonski Stounhendž – kako je nazvan – nije jedino sofisticirano mesto u Brazilu.

Smešteno u sredini reke Inga, nedaleko od brazilskog grada Inga, stoji jedno od najzanimljivijih arheoloških pronalazaka u Brazilu. Takođe nazvano Itacoatiara do Inga, prevod sa Tupi jezika je kamen.

Inga kamen se prostire na površini od dve stotine i pedeset kvadratnih metara. To je vertikalna konstrukcija dužine 46 metara, i visine do 3,8 metara.

Inga kamen prikazuje gravure koje i danas čekaju da budu dešifrovane. Istraživači su otkrili nekoliko gravura, figura, voća, životinja i drugih nepoznatih figura, ali ono najvažnije što je urezano na Inga kamenu je Mlečni put i sazvežđe Orion.