Podeli

U svom životu toliko vremena trošimo na to da budemo sa svojom porodicom i prijateljima, da za sebe, bukvalno, nemamo vremena.

A svakome od nas je ponekad neophodno ostati sam..
Evo, zašto nam je, s vremena na vreme, potrebno ograditi se od spoljašnjeg sveta i ostati sa svojim mislima:

 
1. Samoća čisti našu svest. U toku dana dobijamo mnogo različitih informacija iz medija, od prijatelja, kolega, bliskih osoba. I sami ne primećujemo kako pojedine počinje negativno uticati na naš život. Zato je, ponekad, jednostavno neophodno razmisliti o svemu na nekom mirnom mestu, gde vas niko neće uznemiriti.

 
2. Kreativnost, takođe, traži mir i tišinu. Kada ostajemo sami i ni o čemu konkretno ne razmišljamo, naša mašta dobija slobodu, i u tom momentu slobodno se mogu roditi čarobne ideje.

 
3. Samoća pomaže jačanju sigurnosti. Mi slušamo svoj unutrašnji glas, izvagamo sve „za“ i „protiv“ na osnovu sopstvenog iskustva, a to je mnogo važnije od mišljenja okoline.

 
4. Mi postajemo samostalniji. Kada ostajemo sami sa sobom možemo maštati i stvarati ciljeve na osnovu svojih snova, bez uticaja drugih.

 
5. Samoća izoštrava percepciju. Ogradivši se od emocija i sekiracija spoljnog sveta, mnogo je lakše izvući prave zaključke ili drugačije pogledati na problem koji vas tišti.

Čitaj  10 životnih lekcija Alberta Ajnštajna

 
6. Korisno je ostajati sam sa sobom, da biste umanjili stres i nervozu. To pomaže dovesti misli u red, nakon napornog dana.

 
7. Najbolji način spoznati sebe – napraviti kratku pauzu u komunikaciji sa okruženjem. Ona će pomoći pronaći ono što nam je zaista važno, i napraviti prioritete.

 
8. Samoća ojačava vezu. Verovali ili ne, ali naši najmiliji nemaju potrebu za našom stalnom pažnjom. Kada imamo vreme da cenimo i razumemo sebe, sposobni smo bolje razumeti i ceniti druge.